Engelliler haftası

ENGELLERİ KALDIRMA YOLUNDA FARKINDALIĞI ARTTIRMAK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELEYE

Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla 10-16 Mayıs haftasını engelliler haftası olarak kabul etmiştir. Ancak Engellilik hakkında farkındalık yaratma ve engelli haklarının geliştirilmesi çabaları ne kadar sonuç vermektedir tartışılır.

Çalışma hayatında ise engellilerin istihdamı yalnızca farkındalık sağlayarak gerçekleşmiyor elbette. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Mesleki Rehabilitasyon ve İstihdam ile ilgili 159 sayılı sözleşmeyi 1983 yılında imzaya açmıştır ve bu sözleşme Türkiye tarafından tam 18 yıl sonra 26 Haziran 2000 yılında imzalanmıştır. Sözleşme özetle imzacı ülkeleri engelliler için istihdam politikaları üreterek kanunlar, tüzükler yoluyla uygulanmasının sağlanması, istihdam imkanları oluşturup fırsat eşitliği sağlanması, rehabilitasyon için gerekli eğitim çalışmalarının yapılarak geliştirilmesi ve arttırılması konusunda bağlayıcı hükümler içermektedir. Bu doğrultuda Türkiye’de, 2005 yılında 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir.

Sözleşme ve kanunların varlığı, engellilerin erişebilirlik imkanlarını ve istihdamda varlıklarını arttırsa da işletmeler ve kamu kurumları açısından çoğu yaptırımın uygulanmaması, istihdam alanında da işverenlerin para cezası ödeyerek istihdamdan kaçınması, ayrımcılık uçurumunun derinleşmesine neden olmaktadır.

İstihdama katılabilen engelli çalışanların ise toplumsal süreçte yaşadıkları ötekileştirme nedeniyle mobbing, işten atılma gibi endişeler taşıyarak kanunlarca hakları olan engellerine uygun erişebilirlik imkanlarının sağlanmasını talep edememeleri, farkındalık haftalarının adeta bir “kutlama” kutlama havasında savuşturulmasının ana göstergesidir.

Savunma ve güvenlik hizmetleri iş kolunda çalışan engelli yol ve mesai arkadaşlarımıza açık çağrımızdır;

Çalıştığınız kurumlarda yaşadığınız ayrımcılıkla başa çıkarken yalnız değilsiniz ASİM-SEN yanınızda. Her türlü ötekileştirilmenin çözümü birlikte mücadeleden geçer. Bu mücadelede sesinizi duyurmak ve haklarınızı savunmak için ASİM-SEN’e başvurabilirsiniz, “benim de engelleri kaldirmak için yapacaklarım var” diyorsanız ASİM-SEN Engelli Komisyonunda gerçekleştirilen çalışmalara katılabilirsiniz. Sorunların adım adım çözümü için çağrımıza ses verin.



Sosyal Medyada Paylaş