Farkımız

ASİM-SEN VE DİĞER SENDİKALARIN TÜZÜKLERİ ARASINDAKİ FARK

1. RANT

ASİM-SEN

Madde 62.

(d)Profesyonel Yönetici Ücretleri:

Profesyonel yöneticilerin aldığı ücret, işyerinde almış olduğu ücret ve tüm hak edişlerini geçemez. Kamu çalışanlarına uygulanan yasal artışlar aynen uygulanır.

 SİME-SEN

Madde 56.

a) Genel Başkana Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet Memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesinin (Temmuz 2013 için 3.254,44) %40 (yüzde kırk) fazlası, Genel Yönetim Kurulu profesyonel yöneticilerine söz konusu ikramiyenin %30 (yüzde otuz) fazlası, Genel Yönetim Kurulu amatör yöneticilerine söz konusu ikramiyenin %60 (yüzde altmış)’ı kadar net ücret bütçe imkanları dahilinde ödenebilir. Genel Denetleme ve Disiplin Kurulu ile istişari organlarda görev alanlara da, ayda Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet Memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesinin %20 (yüzde yirmi)’si geçmemek üzere, her toplantı için söz konusu ikramiyenin %10 (yüzde onu)’u kadar huzur hakkı net bütçe imkanları dahilinde ödenebilir.

Sendika gelirlerinin yetersiz olması durumunda ödemeler gelirlerin yeterli olduğu tarihten itibaren muaccel hale gelir.

 Madde 57.

a) Hizmet tazminatı;

Sendika ve şubelerinde profesyonel göreve seçilen Yönetim Kurulu Üyelerine görev dönemleri sonunda görevde kaldıkları her hizmet yılı için (yeniden seçilerek göreve devam etmeleri dahil) bir aylık maaşları tutarında hizmet tazminatı ödenir. Hizmet tazminatlarının kanunen ödenmesi gereken vergileri sendikaca karşılanır. Hizmet tazminatının hesabında ikramiye ve sosyal yardımlar ücrete dahil edilir.

Hizmet tazminatı alıp yeniden göreve seçilenlere, yeni dönemin sonunda hizmet tazminatı verilirken ödeme yapılmış dönemler dikkate alınmaz. Görevde iken vefat edenlerin hizmet tazminatları varislerine ödenir.

FACEBOOK’ TAN

 Akif Tutkaç 

Değerli arkadaşlar benim aldığım maaşı merak edenler sitemizden tüzüğümüze bakabilir en yüksek devlet memuru maaşı (3270)TL (başbakanlık müsteşarıdır) 100de 40 fazlasını geçemez aynı oran başkan yardımcısı için 100de 30 dur buda başkan:4578tlbaşkan yardımcıları:4251tl gelir vergisi düşüldüğünde başkan 4177’52tl alır. İsteyen üyelerimiz tüzüğümüzden faydalanarak bu hesabı teyıt edebilir.

 SAVDES-SEN

Madde  60.

Sendika Genel Merkez ve Şubelerin zorunlu organlarına seçilenlerle başkanlarına verilecek ücret, huzur hakkı ve yolluklar her yıl genel bütçe kanununda gösterilen azami miktarları geçmemek üzere genel kurul tarafından tespit olunur. Sendika tarafından geçici olarak görevlendirilecekler için de bu hüküm uygulanır.

 Madde 61.

Sendika ve şubelerinde profesyonel göreve seçilen Yönetim Kurulu Üyelerine görev dönemleri sonunda görevde kaldıkları her hizmet yılı için iki aylık maaşları tutarında hizmet tazminatı ödenir. Hizmet tazminatlarının kanunen ödenmesi gereken vergileri sendikaca karşılanır. Görevde iken vefat edenlerin hizmet tazminatları varislerine ödenir.

 2. SENDİKA AĞALIĞI

ASİM-SEN

Madde 4.

f) Sendikanın idari ve mali denetimleri tüm üyelere açıktır.

Madde 23.

Sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu, Genel Kurulca seçilmiş 7 asil üyeden oluşur. Genel Merkez, Şube Yönetim Kurulu ve İl, İlçe Temsilcilikleri Asil üyeleri seçildikleri görevlerini üst üste en fazla iki dönem sürdürebilirler. 

 Madde 25.

Merkez Denetleme Kurulu her 6 ay da bir sendikanın mali ve idari bürolarını denetler. Saptadığı hususları Merkez Yönetim Kuruluna bir raporla bildirir.

 SİME-SEN

 Madde 23.Genel Başkanın görev ve yetkileri şunlardır:

b) Sendikadaki bütün büroların amiri olarak, şubeler dahil her türlü çalışmaları denetlemek ve incelemek,

 Madde 30. Sendika denetleme kurulunun oluşması ve çalışması:

Denetleme kurulu, Genel Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tarihler ve gündem ile yılda en az bir kez sendika merkezinde toplanarak, denetimlerini burada yaparlar. Sendikaya ait evrak veya defterleri merkezden dışarı çıkaramazlar.

 SAVDES-SEN

 Madde 5.

g) Üyeler, (geçici Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurullarındaki üyelikleri hariç) en fazla 3 (üç) defa (Bu süre farklı zamanlarda da olsa toplamda 8 yıldır) Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulunda görev alabilirler.

 Madde 22.Genel Başkanın görev ve yetkileri;

ç) Sendika bünyesindeki bütün birimlerin (şubeler ve temsilcilikler dahil) her türlü çalışmalarını denetlemek ve incelemek.

 3. ATATÜRK

 ASİM-SEN

Madde 2.

Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkarak, kültürel ve sosyal çalışmalarda bulunmayı amaçlar.

 SİME-SEN

YOK…

 SAVDES-SEN

Madde 22.

a. Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması ve Atatürk ilkelerinin yaşatılması esaslarını ana çalışma prensibi olarak kabul eder.

 4. KADIN

 ASİM-SEN

Madde2.

Kadınların toplumsal yaşamın tüm alanlarında katılımı arttırma amacına yönelik olarak yaşadıkları sorunlara çözüm üretmek, yaşama ve çalışma koşullarını geliştirmeyi amaçlar.

Madde3.

Toplumsal yaşamın her alanda cinsiyet ayrımcılığına karşı çıkarak eşitsizliği ortadan aldırılması için mücadele eder, kadınların toplumsal yaşamın tüm alanlarında katılımını arttırma amacıyla kadınların kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarına çözüm üreterek yaşama ve çalışma koşullarını geliştirir.

Madde 4.

e) Asim-sen, kadın üyelerinin yönetsel birimlerde yer alması yönünde pozitif ayrımcılık uygular. Kadın üyelerinin yönetsel birimlerde daha etkin bir biçimde yer almasını sağlar. Kadın sekreterliğini kadın yürütür.

Madde24.

7) GENEL KADIN SEKRETERİ: MYK’DA GÖREV ALAN SEKTERYALIKLARDAN BİRİDİR.

a) Sendika programına, amaç ve ilkelerine uygun olarak işyerlerinde, illerde ve şubelerde, Genel Merkez’de uygulanmak üzere kadın hak ve sorunlarıyla ilgili programlar hazırlar.

b) Genel Örgütlenme ve eğitim Sekreterliği ile işbirliği içinde çalışarak, hizmet kolunda ve işyerlerinde kadın sorunlarına ilişkin çalışmalar yapar, eğitimler düzenler.

c) Kadınların çalışma yaşamına kısıtlamalar getiren yasa ve yönetmeliklerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapar.

d) İş yaşamında cinsiyetçi ayrımın kaldırılmasına ve yaşanan olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar yapar.

e) Kadın sorunları ve talepleri ile ilgili olarak kadın kuruluşları ile ortak çalışmayı ve dayanışmayı hedefler.

g) İnsan hakları bilincinin geliştirilmesi için çalışmalarda bulunur,

f) İnsan hakkını zedeleyen uygulamaların önlenmesi için karşı çalışmalarda bulunur,

i) Hizmet koluna ve diğer nedenlere bağlı çevre sorunlarına yönelik çalışmalarda da bulunur,

j) Kadın Sekreteri Genel Merkez Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur.

NOT: Genel Merkez Yönetim Kurulunda 2 Kadın Üye bulunmaktadır.  Ankara Şubemizde de 7 Kişilik Yönetim Kurulu 4’ ü Kadın  ve 3 Erkek’ ten oluşmaktadır.

 SİME-SEN

 Madde 4.

ğ) Engelli, malûl gazi üyelerin özel olarak korunması, desteklenmesi ve kadın üyelerinde pozitif ayrımcılık ilkeleri kapsamında, sosyal devlet anlayışıyla sağlanan haklardan yararlanmasını sağlar.

 Madde 34.

d) Kadınlar Komisyonu: MYK’DA GÖREVLİ DEĞİL.

Kadınların, hizmet kolunda örgütlenmesini sağlamak, problemlerini tespit etmek ve hizmet kolunda

çalışan kadınları temsil etmek üzere oluşturulan bir komisyondur. Çalıştırma usul ve esasları ile ödenecek ücretler Yönetim Kurulunca tespit edilir.

 SAVDES-SEN

 Madde 4.

Sendikanın Amacı:

e. Kadın üyelerimizin yaşadıkları sorunlara çözüm üretmeyi, yaşama ve çalışma koşullarının geliştirilmesini,

 Madde 6.

e. Kadınların toplumsal yaşamın tüm alanlarında katılımı arttırma amacına yönelik olarak destek politikalarının sendikal alanda uygulanmasını kabul eder.

 KADIN SEKRETERLİĞİ YOKTUR.

5. SAVUNMA HİZMETLERİ KOLU

 ASİM-SEN

Madde 2.

Son Paragraf: Sendika, Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay Bşk.lığı, K.K.K.lığı, Hv.K.K.lığı, Dz.K.K.lığı, Jn.Gn.K.lığı ve Sahil Güv.K.lığı karargah ve bağlılarında görev yapan kamu görevlilerini kapsar. “Savunma Hizmetleri” İşkolunu almak için gerekli girişimlerde bulunur.

NOT: Genel Merkez Genel Kurulundan önce Ankara Valiliğinden tüzüğümüzdeki hizmet kolunun değiştirilmesi için uyarı gelmiş, bu durum genel kurulumuzda tartışılarak hizmet kolunu değiştirmeme kararı Genel Kurulumuz tarafından alınmıştır.

Ayrıca Sendikamızın girişimleriyle Ankara Milletvekili İzzet ÇETİN tarafından da .Kanun Tasarısı T.B.M.M. Başkanlığına verilmiştir.

 SİME-SEN

 Madde 3.

Sendika, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 1 Nolu hizmet kolunda kurulmuştur.

Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri Kolu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları ve bu işyerlerinin eklentilerinde Türkiye çapında faaliyet gösterir.

 Madde 4.

b) Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz

Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığında görevli üyelerinin dahil oldukları organizasyon yapısının ve yürütmekte oldukları hizmetlerin gereğine uygun olarak 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 5’inci maddesine “faaliyet konusuna uygun” hizmet kolunun da eklenmesi için çaba sarf eder.

 Madde 6.

Sendikaya “Büro, Bankacılık ve Sigortacılık” hizmet kolu kapsamına giren kamu kurum

ve kuruluşlarında çalışan memur ve diğer kamu görevlileri üye olabilirler.

 SAVDES-SEN

 Madde 3.

Sendika, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun “01 Numaralı Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri” hizmet kolunda kurulmuştur. Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri” hizmet kolu kapsamına giren kurum ve kuruluşlar ile bunlara bağlı birimler ve teşekküllerde Türkiye çapında faaliyet gösterir.

 6. ÜYELİK KARTI

 ASİM-SEN

Madde 6.

Üyeliğe kabul edilen kişinin üye kayıt formunun bir nüshası kendisine verilir, bir nüshası sendikada kalır, bir nüshası üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere işverene gönderilir. Ayrıca sendika tarafından üyeye üyelik kartı verilir.

 SİME-SEN

YOK…

 SAVDES-SEN

 YOK…

7. SENDİKANIN AMAÇLARI

 ASİM-SEN

Madde – 2.

Tüm maddi değerlerin yaratıcısı emek olduğundan hareket ederek, çalışma yaşamında üyelerinin ekonomik, demokratik sosyal, hukuksal, kültürel ve özlük hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmeyi amaçlar.

Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep farkı gözetmeksizin bütün üyeler arasında amaçları doğrultusunda birlik ve dayanışmayı geliştirmeyi amaçlar.

Çalışmanın ve emeğin toplumsal yaşamdaki rolünün ve değerlerinin bilince varmış bir üye topluluğu oluşturmayı amaçlar.

Anayasa, çalışma yasaları, işyeri çalışma yönetmelikleri, işyeri genel emir, genelge ve tüzüklerindeki anti-demokratik maddelerinin kaldırılması için mücadele eder. Demokratik çağdaş, insan onuruna yaraşır bir çalışma ortamı sağlamayı amaçlar.

Sendika, grevli ve Toplu İş Sözleşmeli mücadeleyi benimser.

 SİME-SEN

 Madde 4.

Milli ve manevi değerleri gözeterek toplum ve çalışma barışını tesis etmeyi,

 Milli geliri artırmak ve artan milli gelirden üyelerinin adil bir şekilde pay almasını mümkün kılmak üzere çaba sarf eder.

 SAVDES-SEN

 Madde 4.

Milli ve manevi değerleri gözeterek toplum ve çalışma barışını tesis etmeyi,

 8. SINIF SENDİKACILIĞI

 ASİM-SEN

Madde 3.

Sınıf dayanışmasının gereğini yerine getirir. Bu amaçla ulusal ve uluslararası tüm sendika, federasyon ve konfederasyonlar ile güç ve eylem birliği yapar.

Üyenin söz ve karar sahibi olması ilkesini benimser. En alt kadrolardan en üst yönetim birimlerine kadar bütün delege, temsilci ve yöneticilerin üyeler arasından ve yine üyeler tarafından seçilmesini sağlar.

Madde 4.

d) Sınıf dayanışmasının gereklerini yerine getirir. Bu amaçla çalışanların ulusal ve uluslararası düzeyde sendikaları ile güç ve eylem birliği yapar ve emekten yana tavır alır.

 Madde 24.

j) Üyelerin mesleki eğitim, bilgi ve deneyimlerini artırmak, sınıf bilincini pekiştirmek, sosyal ve kültürünü geliştirmek için kurs,  konferans, panel, seminer düzenlemek, spor, eğitim, dinlenme, kütüphane, basın ve yayın işleri için gerekli tesisleri kurmak.

SİME-SEN

YOK…

SAVDES-SEN

 YOK…

 9. SENDİKA KASASINDA ZORUNLU GİDERLER İÇİN BULUNMASI GEREKEN PARA MİKTARI

 ASİM-SEN

Madde 57.

Kasasında zorunlu gider olarak en çok brüt asgari ücretin üç katı kadar para bulundurabilir.

SİME-SEN

Madde 52.

Sendika tüm nakdi gelirlerini bankalara yatırmak zorundadır. Zorunlu giderler için Yönetim Kurulu Üyelerinin bilgisi dâhilinde sendika kasasında azami, en düşük üyelik aidatının 2000 katı kadar nakit mevcudu bulundurulabilir.

 SAVDES-SEN

Madde 56.

Zorunlu giderler için Sendika kasasında aylık toplam gelirin en fazla %5 (yüzdebeş)’ i kadar para bulundurulur.

 10. AİDAT ORANLARI

 ASİM-SEN

%0,5

 SİME-SEN

 %0,6

SAVDES-SEN

%0,5

11. BİRLEŞME

 ASİM-SEN

MADDE – 19: Merkez Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri:

Merkez Genel Kurulu sendikanın en yetkili organıdır. Genel Kurulun başlıca görev ve yetkileri şunlardır.

h) Aynı hizmet kolunda faaliyet gösteren başka bir sendika ile birleşme, ona katılmaya veya katılma kararı alan sendikayı kabul etmeye karar vermek.

18 Ocak 2014 tarihinde yapılan Genel Kurulda Birleşme ile ilgili olarak görüşmeleri başlatabileceğine dair MYK’ya yetki verilemesi kararı alınmıştır.

 SİME-SEN

 SENDİKA GENEL KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

Madde 19. Sendika Genel Kurulunun başlıca görev ve yetkileri:

ğ)  Aynı  hizmet  kolunda  bulunmak  koşuluyla  başka  bir  sendika  ile  birleşme  ve  katılma  konusunda karar alma;

h) Başka bir sendikayı SİME-SEN tüzel kişiliği altında birleştirmek kararı alma,

Ancak Genel Kurulda böyle bir karar alınmamıştır.

 SAVDES-SEN

 Madde 18. Genel Merkez Kurulu, ilgili mevzuatta ve tüzüğün diğer maddelerinde Genel kurul tarafından yerine getirilmesi zorunlu olan görev ve yetkiler yanında,

ğ. Aynı hizmet kolunda bulunmak koşuluyla, başka bir sendika ile birleşilmesi ve katılınması,

 Genel Kurulda Birleşme ile ilgili olarak MYK’ya yetki verilemesi kararı alınmıştır.

Sosyal Medyada Paylaş