Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kaldırılsın! İmza Kampanyası

Kamu kurum ve kuruluşlarında çok büyük çoğunluğu yükseköğretim seviyesinde eğitime sahip; aşçı, terzi, berber, bahçıvan, matbaacı ve benzeri meslekleri icra eden 111 bin Devlet memuru 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin VIII bendine göre "Yardımcı Hizmetler Sınıfında" istihdam edilmektedir. 


02.12.2016 tarihinde 3795 sayılı Milli Eğitim Kanununda yapılan değişiklikle büyük çoğunluğu teknisyen, tekniker ve benzeri unvanlara da haiz olan "Yardımcı Hizmetler Sınıfı" çalışanları eğitim seviyeleri göz ardı edilerek hala "ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevleri ifa ediyor gibi" çağ dışı bir değerlendirme ve kadrolaşmaya maruz kalmaktadırlar. Bunun sonucunda da meslekleri görmezden gelinmekte dolaysıyla çoğu zaman meslek unvanlarıyla uyumsuz işlerde çalıştırılmalarına ve her işin gördürülebileceği personel olarak görülmelerine neden olmaktadır. Ayrıca bu sınıf insanca yaşam ve rahat bir emeklilik için gereken ek göstergeden de tek mahrum bırakılan hizmet sınıfıdır.


Kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu kariyer hizmetleri için öncelikle Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı düzenlemek yerine ilk defa atama yolu ile personel teminini tercih etmesi nedeniyle de memuriyetleri öncesi ve süresince eğitim ve öğrenim seviyelerini geliştiren "Yardımcı Hizmetler Sınıfı" devlet memurları, edinmiş oldukları deneyim ve eğitime doğru orantılı olarak kariyerlerinde ilerleyememektedir. Kaldı ki zaten meslek sahibi olan yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları daha iyi çalışma koşullarına sahip sınıflara geçmek için kendi alanları dışı eğitimler\diplomalar alarak da mesleklerini değiştirmek zorunda kalmaktadırlar. Bu suretle sınıf değiştirip kanunca tanınan GİHS\THS olunduğunda YHS'deki unvanlı görevlerin yani terziliğin, aşçılığın, bahçıvanlığın, garsonluğun vs. kime yaptırılacağı da bambaşka bir sorun haline dönüşmektedir. Çözüm; var olan meslek ve unvanları değiştirmek zorunda kalmadan, adaletsiz Yardımcı Hizmet Sınıfının kaldırılarak tüm yardımcı hizmetler çalışanlarının eğitim ve meslek unvanlarına uygun Teknik Hizmetler veya Genel İdare Hizmetler Sınıfına geçirilmesi sağlanmasıdır. 


Yakın dönemlerde kamu kurumlarında "Yardımcı Hizmetler Sınıfında' istihdam edilen malul ve gaziler ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kaynaklı Devlet memurlarına, teknik ve idari kadrolara sınavsız olarak geçiş hakkı getirilmesi çözümün yapılabilirliğinin en somut göstergesidir. Özel çalışma grupları için fark edilen bu haksızlık geri kalan meslek sahibi yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları için de geçerlidir ve hem MEB kanununa göre hem de vicdanen çözülmesi zaruridir. 


"Yardımcı Hizmetler Sınıfı" kaldırılsın adaletsizlik son bulsun.


ASİM-SEN

Merkez Yürütme Kurulu


Kampanya linkine tıklayarak bir imza da siz verin

????????????

Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kaldırılsın!

Sosyal Medyada Paylaş